Yoga & Pilates

Hatha Yoga

Het lichaam is ons kostbaarste bezit! We verblijven erin en moeten er dus goed voor zorgen! Het lichaam heeft liefde, respect, aandacht, voeding, water en beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Yoga en ook pilates zijn meer dan een bewegingsleer. Het zijn levensvisies die met alles gericht zijn op het welzijn van lichaam en geest. De lessen van Bodhini Yogi kenmerken zich door de afwisseling van intensieve oefeningen en rust, meditatie. Je gaat altijd ontspannen de les in en de les weer uit! De lessen zijn vormgegeven vanuit de Hatha Yoga, Chakra Yoga, Vinyasa en Energetische Yoga. Samen vormt dit een unieke yogastijl die zich zowel op je lijf, je adem, je geest, je meridianen, aura en energiehuishouding richt. 

(Hatha) Yoga maakt het lichaam soepel en de geest gefocust. Hatha Yoga is een van de vier basis yoga stromingen die met name in het Westen bekend is onder verschillende namen. Hatha bestaat uit het Sanskriet en bestaat uit Ha (zon) en Tha (maan). Dat verwijst naar twee tegengestelde krachten, zon en maan. Het mannelijk en het vrouwelijke principe. Yoga betekent samenbrengen of verenigen. Yoga brengt het lichaam en de geest samen en in evenwicht.

Door regelmatig de Yoga te beoefenen maak je je lichaam soepeler, weerbaarder en krachtiger. Yoga brengt rust, goede ademhaling, spierontspanning, spierkracht, flexibiliteit, vitaliteit, het ongift, maakt het lichaam ‘schoon’ en yoga brengt je in een scherpere staat van bewustzijn die groei op alle vlakken stimuleert. Het is een levenswijze die je helpt om een constante gezondere levensstijl te behouden.Hieraan wordt ook aandacht geschonken in de lessen.

De basis van de yogalessen die bij Bodhini Yogi worden gegeven ligt in de Hatha Yoga, dit is een traditionele vorm van Yoga die voor het gemiddelde trainingsniveau te volgen is. De les bestaat uit een begin ontspanning, de opwarming, de asana’s (yoga houdingen) en de eindmeditatie. Een rustige maar intense reeks van oefeningen gesteund door diepe en geconcentreerde ademhaling spelen in deze lessen de hoofdrol. Kijk voor lestijden in het lesrooster. 

Hatha advanced is een les die dieper ingaat op de theorie en filosofie van de yoga. Je krijgt begeleiding in het correct uitvoeren van de asana’s en we brengen diepgang aan in de beoefening van pranayama en meditatie. In deze les komen meer gevorderde asana’s aan bod. Het is dan ook aan te raden eerst een aantal maanden Hatha Yoga te beoefenen voordat je deze les instapt. 

Yoga fit/ Pilates werkt aan je zogenoemde ‘powerhouse’. Het versterkt je buikspieren, de rug, been- en armspieren en het geeft een goedehouding. Pilates werd ontwikkeld door Joseph Pilates. Het doel van Pilates was (en is) om het lichaam beter bestand te maken tegen ziektes. Dit werd gerealiseerd door de spieren te versterken, de flexibiliteit te vergroten, de concentratie beter te maken, een goede ademhaling toe te passen en de algehele gezondheid te verbeteren.

Pilates kan je helpen met het stroomlijnen van je lichaam. Je verbrandt vet en ontgift door de krachtige ademhaling. Je krijgt er lange en slanke spieren van en wordt er ook nog eens sterker van! De oefeningen zijn goed op te bouwen en zijn net als de Yoga voor een gemiddeld trainingsniveau te volgen! De Pilates oefeningen bestaan uit series balans oefeningen, kracht oefeningen en ademhalingsoefeningen. In elke les is er voldoende variatie om elke spiergroep afzonderlijk aan te pakken. In deze lessen zijn ook de nodige yogahoudingen en technieken verweven voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning! Kijk voor lestijden in het lesrooster.